top of page

Yerden Isıtma Olan Zeminlerde Uygulama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?


Uygun ağaç seçimi ve serpantinler üzerindeki şap kalınlığı önemlidir. Iroko, Teak, Merbau, Afrormosia, Doussie uygun ağaç türleri olup, meşe orta uygunluktadır. Wenge ve Sucupira gibi sert ağaçlar riskli olup; eğer kullanılacaksa yağlı bitiş olanlar, yüzer sistem uygulanmalıdır. Yerden ısıtma sistemlerde lamine parke kullanımı, masif parkeye göre daha doğru sonuçlar meydana getirmektedir. Masif parke tek katman olduğundan dolayı ısı ile direk temasta bulunduğunda, hareket etme riski daha fazladır. Lamine parke kullanılması daha doğrudur. Ancak lamine parke kullanılsa bile dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar kullanılacak ağaç türlerinin yerden ısıtma sisteme uygun olması, lamine parkenin alt taşıyıcı sisteminin uygun olması ve ayrıca parke döşenecek zeminin uygun olması gerekmektedir. Yerden ısıtma sisteminde ısı sağlayan şap altındaki malzemelerin şapa belirli mesafelerde olması gerekmektedir. Şap; serpantin borularının üst teğet kesiti üzerine ortalama 5 cm (minimum 3,5-4 cm) civarında dökülmelidir. Dozajı 300 ve üstü civarında olmalı 250 dozun altına düşmemelidir. Üst yüzey çelik mala perdah olmalıdır. Şap döküldükten 21 gün sonra prizlenmeye başlar. Yaklaşık 4-5 cm kalınlıkta olan şapın kuruma süresi mevsime bağlı olarak 30-45 gündür.

Parke döşenmeden önce serpantin teşkilatı basınçlı su ile test edilmeli ve 2-3 gün kazan sıcaklığı 50-55 dereceyi geçmeyecek şekilde ısıtılmalıdır. Montaj öncesi 48 saat evvelinden sistem kapatılmalı şap soğumaya bırakılmalıdır. Şap kurusun diye prizlenme süresi geçmeden çalıştırılan sistemlerde, ŞAP YANMASI denilen dozaj düşüklüğüne bağlı kumlanma olmaktadır. Kumlanma yapmış yüzeye parke döşenmemelidir. Uygulama bittikten sonra ısının belirli değerlerde artırılması gerekmektedir. Parke üzerinde hissedeceğimiz sıcaklığın ise 28 derece civarlarında olması gerekmektedir.

Yerden ısıtma kullanıcılarına büyük sorumluluk düşmektedir. Gerek insan sağlığı,gerekse ahşap malzemelerin uzun ömrünün sağlanması açılarından sistem 55’C’nin üzerinde kesinlikle çalıştırılmamalıdır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page