top of page

Parkenizin kurulum yapılmadan önce ortama alıştırılması neden önemlidir?

Parke kurulumu öncesi ortama alıştırılması
Parke kurulumu öncesi ortama alıştırılması

Aldığımız en yaygın sorulardan biri de, ahşap parkeyi kurmadan önce ortama alıştırılmasının gerekip gerekmediğidir. İngilizce'de iklimlendirme olarak adlandırılan bu işlem parkenin kurulum yapılacağı alana alıştırılması anlamına gelir. Parkenin kurulum yapılacak alana alıştırılması, doğal ahşabın doğası gereği ilerleyen zamanlarda fiziksel boyutunda yaşanabilecek değişimlere karşı önlem almak demektir. Doğal ahşap, mevsimsel zamanlarla ve yaz aylarında nemdeki değişiklikler nedeniyle genişleyen ve daralan doğal bir üründür. Higroskopik bir malzeme olan ahşap, kış aylarında nemi serbest bırakır ve nem düşük olduğunda ısıtma nedeniyle daha fazla kuruyabilir.

İşte ahşap döşemenizi iklimlendirme hakkında bilmeniz gerekenler.


Neden parkeyi kurulum yapılacak alana alıştırmanız gerekiyor?


Doğal bir ürün olarak parke, doğal genişleme ve daralma eğilimleri sergiler. Her oda kendine özgü sıcaklık ve nem seviyelerine sahiptir. Parkeniz, size ulaşmadan önce geniş bir depoda depolanmış olabileceğinden, oradaki ortam kurulum sırasında karşılaşacağından önemli ölçüde farklıdır. Ahşap, nemli ilkbahar ve yaz aylarında nemi emer; kuru bir ortamda ise nemi serbest bırakır ve büzülür. Bu yüzden parke kurulumu öncesi ortama alıştırılması çok önemlidir.



 Parke kurulumu öncesi ortama alıştırılması
Parke kurulumu öncesi ortama alıştırılması


Peki Parke alıştırma/iklimlendirme nedir ?


Doğal ahşabın ‘normal yaşam koşulları’ içinde denge nem içeriğine (EMC) ulaşmasına izin verme sürecidir. Bir parke zemin kurmanın en önemli hazırlık adımlarından biridir. Uygun iklimlendirme olmadan parkede aşırı genişleme, büzülme, boyutsal bozulma olabilir ve hatta parkeniz yapısal hasar yaşayabilir.


Parke alıştırmasının mükemmel bir süreç olmadığını ve duruma bağlı olduğunu unutmayın. Bazen iyiden daha fazla zarara neden olabilir. Örneğin, yeni bir binada bitmemiş parke döşeme plakaları çevredeki nemi emebilir. (Yeni yapıların içinde sıkışmış çok fazla nem vardır, bu da ahşabın kaşıklama/konkav yapmasına neden olabilir). Bununla birlikte, her ağaç türü farklı şekillerde genişler ve büzülür.


Parkenizi etkili bir şekilde ortama nasıl alıştırırsınız?


Ahşap döşemeyi alıştırmak için, 2 ila 3 gün boyunca kurulacağı odaya paketlerinin içine yerleştirin. Bu, zeminin odanın sıcaklık ve nem seviyelerine ayarlanmasını sağlayacaktır. Tek tek kutuları üst üste istiflemek ve paketler boyunca hava dolaşımını kolaylaştırmak için kutuları açmak hava ve nemin eşit dağılımını sağlayacaktır. Hava dolaşımını iyileştirmek için katmanlar arasında ara parçalar kullanabilirsiniz. Birden fazla oda için parkeniz varsa, parkeleri tasnif ederek odalara göre ayırın ve kurulum yapılacak odalarda saklayın. Beton şaplar veya sıva gibi odadaki her şeyin parkenizi alıştırmadan önce tamamen kuruduğundan emin olun.

Yerden ısıtma gibi doğal olmayan ve doğrudan parke alt yüzeyini etkileyen yüksek ısı iletimi gibi durumlarda ise parke kurulumundan sonra bile parke kurulumunda sonra farklı işlemler yapılmalıdır. Bu durum farklı bir yazının konusu olacaktır.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page