top of page

Parke Lekeleri Nasıl Yok Edilir? Lekelenmeye Yönelik Alınması Gereken Öneriler Nelerdir?


Poliüretan ve benzeri yüzey cilalarının kullanıldığı parkelerdeki çoğu leke, dökülen sıvının anında silinmesiyle önlenebilir. Ancak yağ kaplı zeminlerde oluşan çoğu leke, bu zeminler için önceden önerilen bakımın doğru şekilde yapılması halinde kolaylıkla engellenebilir ya da en aza indirgenebilir.


Bir lekeyi yok etmeye çalışırken, daima en dış kenardan başlayarak ortaya doğru lekeyi yaymadan uygulama yapmaya özen gösterin.


Kurumuş süt ya da yiyecek lekeleri: Yüzeydeki kurumuş tabakayı keskin bir bıçak yardımıyla çıkarabilirsiniz. Ancak cilayı çizmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer bu bir lekeyse önce nemli bir bez yardımıyla bu lekenin üzerini kuvvetlice silin ve hemen ardından kurulayın. Wax/yağ kaplı döşemelerde uygulama yapılan bölgeyi yeniden yağlayın.

Su kaynaklı lekelenmeler:

Yüzey cilaları için: Tavsiye edilen bir temizleyici kullanın ve temiz bir havlu yardımıyla dikkatlice silin.

a) Bulaşık teli, zımpara, ahşap döşeme temizleyicisi ya da ispirtoyla leke ve lekenin çevresini temizleyin. b) Lekeli bölgeyi sirkeyle iyice yıkayın. Sirkenin 3-4 dakika leke üzerinde kalmasını sağlayın. c) Eğer leke hala duruyorsa, ince bir zımpara kağıdıyla tekrar zımparalayın. Ahşabın damar yapısını takip etmeye çalışın. Ardından yağlayın.


Topuk ve mobilya ayaklarının izleri: Bulaşık teli ya da ahşap zemin temizleyicisiyle iyice sürtün. Kuruyuncaya kadar silin ve daha sonra yağlayın.

Mürekkep lekeleri: Diğer tüm koyu lekeler için uyguladığınız temizleme işlemini bu lekeler için de uygulayın.


Kedi-köpek maması lekeleri: Çok eski olmayan lekeler de koyu renkteki lekeler gibi bazen aynı yöntemlerle yok edilebilir. Tüm temizleme çabalarınıza rağmen lekeler halen direniyorsa, hasar görmüş plakaları/bölgeleri değiştirebilir, zımparalama yapabilir veya cilalayabilirsiniz.

Küf lekeleri: Küf havasız ve nemli ortamlarda beliren bir yüzey sorunudur. Küfün oluşmasını engellemek için yapılacak en doğru hareket, mekan için en uygun havalandırmanın sağlanması olacaktır.


Sakız, boya ve mum lekeleri: Dökülen maddenin fazlalığını bir jilet yardımıyla kazıyın. Lekenin üzerine buz kompresi uygulayın. Oluşan leke tortusu parçalanacak kıvama gelene kadar buz kompresi uygulamaya devam edin. Lekenin çevresine dökülen temizleme sıvısı lekenin alt kısmına yavaşça damlayarak kurumuş lekenin gevşemesini sağlayacaktır.


Sigara yanıkları:

Yağlı/Waxlı yüzeyler için: Çok derin yanıklar değilse bulaşık teli genel anlamda bu lekenin çıkmasını sağlayacaktır. Bulaşık telini biraz su ve sabunla hafifçe ıslatarak etkisinin artmasını sağlayabilirsiniz. Bir sonraki aşama olarak da yağlayın.

Yüzeyi cilaları için: Zarar gören bölgeyi keskin ve sivri bir bıçak yardımıyla hafifçe kazıyın. Cilanın kazındığı ve yok olduğu alana çok az miktarda cila uygulayın.


Alkol lekesi için:

Yağlı/Waxlı yüzeylerde: Sıvı yağ, gümüş parlatıcısı, bezir yağı ya da çok az miktarda amonyakla ıslatılmış bir bezle lekenin üzerini sürtün. Hasar gören yeri yağlayın.


Her türlü yağ lekeleri için:

Waxlı zeminlerde: Yüksek TSP (tri sodium phosphate) içeren bir mutfak sabununu ya da hidrojen peroksitli bir pamuğu lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. İkinci kat pamuğu bu defa da amonyak emdirerek ilk uyguladığınız pamuğun üzerine yerleştirebilirsiniz. Leke yok olana kadar bu işlemi tekrarlayın. Not: Amonyak ahşabın rengini bozarak soldurabilir.

Yüzey cilaları için: İspirtoyla ya da TSP’yle silin. Temiz bir bez ya da havluyla temizleyin.


328 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page