top of page

Yapıların Karakterleri: Ahşap!

Güncelleme tarihi: 17 Eki

Archdaily'de Camila Prieto'nun kaleme almış olduğu yeni makalesini, sizler için derledik! Prieto, makalesinde yapıların karakterini şekillendirmede malzemenin önemini ve mimari tasarımda renk kullanımının rolünü araştırıyor. Doğal veya pigmentli malzemelerin kullanımı arasındaki tartışmayı derinlemesine ele aldığı bu makalede; farklı görsel ve duyusal deneyimler yaratmanın önemini inceliyor.


Ahşabın özellikleri türüne, bulunduğu ortamın durumuna ve uygulanan bitiş tekniklere bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bu çok yönlülük, onun doğal çevresiyle uyumlu bir şekilde karışmasına ve rustik bir atmosfer çağrıştırmasına olanak tanır. Hribljane Evi gibi projelerde görüldüğü gibi, ham malzeme rengi, estetiği arttırıcı faktöre sahiptir.


Ahşabın doğal rengi, türü tarafından belirlenir. Üç kategoriye ayrılabilir: açık, orta ve koyu renkli ahşaplar. Akçaağaç, huş ve çam gibi açık renkli ahşaplar, açık krem ve sarıdan soluk kahverengi tonlarına, kızıl veya altın tonlarına kadar değişen renk tonları sergiler. Meşe, kiraz ve ceviz gibi orta renkli ahşaplar, açık kahverengiden orta veya koyu kahverengiye, damarlı veya kızıl alt tonlara kadar uzanır. Maun, tik ve gül ağacı gibi koyu renkli ahşaplar, derin kızıl-kahverengiden koyu siyah çizgilere kadar değişen renk tonlarına sahiptir.

Yapısal ve estetik amaçlar için ham ahşap Çevresiyle uyumlu bir şekilde karışan evin yapısal iskeleti ham ahşaptan şekillendirilmiştir. Tüm son katmanlarda doğal malzemeler kullanılarak, ham estetikler dış etkilerle değişen ahşap tonları yelpazesi tarafından tanımlanır.




İç mekanlar için ahşabın doğal tonlarını kullanmak

Projenin iç mekanında ahşabın doğal rengini korumak, biyolojik olarak çözünebilir tasarım yaklaşımıyla uyumludur. Biyolojik özelliklerinden yararlanarak doğal ahşabın kullanılması, enerji tüketimini azaltırken konforlu bir alanı artırır.


Işık, hava ve diğer çevresel faktörlere maruz kalmanın neden olduğu renk değişikliklerine ek olarak, ahşap çeşitli teknikler kullanılarak değiştirilebilir. Ahşabın boyanması, el işçiliği uygulanması, ağartılması gibi işlemler, Refuge Forest Cabin Vlieland gibi projeler için ahşabın dönüştürülmesine olanak tanır; böylece tasarım amacını takip eden yeni bir görünüm kazandırılır. Mimarlar, farklı türdeki ahşapları güzel bir şekilde entegre eden çok sayıda projeler geliştirmişlerdir, örneğin:


Farklı ahşap tonları karıştırma

Ahşap temel yapı malzemesi olarak kullanıldığından, bu projede iç ve dış malzeme arasındaki farkı belirtmek için renk kullanır. İç mekan aydınlık ve ferah bir atmosferi artırırken, daha koyu dış yüzey çevresel renkler ve dokularla uyum sağlar.


Ormanın ortasında kırmızı bir kulübe hayal edin! Ahşap çerçeve yapısı ve kırmızı lekeli ladin ahşap cephe kaplama ile bu proje, ağaçlar arasında öne çıkarak çevresine uyum sağlıyor.



Kaynak: https://www.archdaily.com/1004712/natural-or-artificially-pigmented-materials-exploring-color-variations-and-their-effects?utm_medium=email&utm_source=ArchDaily%20List&utm_campaign=product&utm_term=naturallypigmentedmaterials&kth=7,607,657&utm_source=ArchDaily+List&utm_campaign=f17d5f48da-EMAIL_CAMPAIGN_2022_12_06_08_44_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-dadbb373c6-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


bottom of page