Parke Bakım Rehberi
Parke Bakım Rehberi
Patili Dostlarımız
Zeminlerimiz patili dostlarımızın koşuşturmalarına dayanacak şekilde üretilmiştir. Evinizde köpeğiniz varsa eve girerken kir ve kalıntıların eve girişinin önlenmesi adına evinizin girişlerine paspas yerleştirmenizi öneririz.
Paspas, ayrıca sizin de eve girerken dışarıdaki tozu, kumu veya çamuru içeri taşıma ihtimalini azaltır. Evcil hayvanınız doğal olarak zemine tırnaklarıyla tutunma eğilimi gösterebilirler, ev içerisinde hızlı hareketlerini azaltabilmek için zemine tutunurken tırnaklarıyla çizmelerini engellemek adına yere serebileceğiniz parça halı kullanabilirsiniz.
Evcil hayvanızın yanlışlıkla sıvı bir madde dökerse, dökülen maddeyi derhal nemli bir bezle silin ve standart temizlik uygulamalarına devam edin.
Mobilya Altını Korumak
Öncelikle çizilmesini önlemek amaçlı eşyalarınızı sürüklemek yerine, mutlaka kaldırarak taşımanızı öneririz. Mobilya koruyucu keçeler, yeni parkelerinizi korumanın basit ve ucuz bir yoludur. Evinizde sandalye, masa, kanepe, yatak vb. mobilyalarınızın ayaklarına uygulayacağınız keçeler ile ofisinizde ise çalışma
alanlarınızdaki sandalye altlarında şeffaf koruyucular kullanarak çizilmeleri kolayca önleyebilirsiniz. Parkelerinizin çizilmemesini sağlayacak diğer bir önlem ise; ağır mobilyalarınızı kaydırmak yerine kaldırarak yer değiştirilmesini sağlamanızdır.
Bağıl Nem ve Sıcaklık
Zeminin performansını ve sağlığını doğru bir şekilde korumak için evinizdeki bağıl nemin farkında olmanız çok önemlidir. Türkiye’nin birçok bölgesinde hava koşullarında mevsimsel değişiklikler yaşanır ve bu durum doğal bir ürün olan parkenizi etkileyebilir. Uygulama sonrasında uygun iklim koşullarının sürekli sınırlar içinde tutulması
sağlanmalıdır. Bu ortam sıcaklığının 18°C - 22°C ve hava rutubetinin % 45 - % 60 arasında olması anlamına gelmektedir. Bu koşulların oluşmadığı durumlarda parke plakalarında çatlamalar meydana gelebilir, kılcal kırılmalar oluşabilir, doğal ahşap tabakanın ahşap destek kısmından ayrılması veya parkenin şişmesi görülebilir.
Ahşabın boyutsal dayanıklılık ve ev sakinlerinin refahı için yerden ısıtma olan mekanlarda parke yüzey sıcaklığı 24°C ‘yi geçmemelidir.
Güneş Işığı
Parke zemininizin rengi, güneş ışığına maruz kalmayla birlikte zamanla olgunlaşacaktır. Bu, renginin değişmesine neden olacaktır. Bu nedenle ışığı engelleyen herhangi nesne varsa (halı,kilim vs.) zemininizin rengini daha homojen tutmak için düzenli olarak değiştirilmelidir.
Hüni Parke’nin Tavsiye Ettiği 4 Adım:
1. Koruyun: Havalandırmadan kaynaklı sızıntıları azaltarak dışarıdaki soğuk kış havasının evinize girmesini önleyin.Eski pencereler, gömme ışıklar ve tavan ve zeminlerdeki diğer delikler gibi genellikle büyük sızıntı yerleridir. Evinize dışarıdan daha az soğuk hava girdiğinde, daha yüksek bağıl nem değerini korumak o kadar kolay olur.
2. Takip edin: Evinizin sıcaklığa nasıl tepki verdiğini ölçmek için ucuz bir bağıl nem monitörü satın alabilirsiniz. Böylece seviyelerin ne zaman düşük olduğunu ve evinizin biraz daha neme ihtiyaç duyduğunu kolayca belirleyebilirsiniz.
3.Koruyun: İç mekanınızın bağıl nemini %45-60 aralığında olduğundan emin olun.
4. Ayarlayın: Önerilen bağıl nem aralığını korumayı zor buluyorsanız, evinize nemlendirici alabilirsiniz. Evinize nemlendirici eklemek, zemininize yardım etmekten daha fazlası sağlar. Uygun bağıl nem evinizdeki tüm ahşabın korunmasına yardımcı olur, hem de sizin daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir!
Parke Temizliği
Lamine parkeler bitiş yüzeylerine göre cilalı veya yağlı olmak üzere ikiye ayrılır. Temel olarak temizleme metotları aynı olsa da, kullanılan temizlik ürünleri farklılık gösterir. İstediğiniz zaman Hüni Parke ile iletişime geçerek ihtiyacınız olan temizlik ve bakım ekipmanları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Solventler, asit, çamaşır suyu veya koli bantlarının kullanımı parke üzerinde onarılamaz hasarlara neden olabilir.
Parke yüzeyi mikro gözenekli olduğu için, fazla su ile temizlenmesi, buharlı temizleyici kullanımı veya benzeri işlemler parkeye zarar verebilir.
Parkelerinizi iyi sıkılmış nemli bir bezle temizleyiniz, sadece su veya su ile karıştırılmış doğal temizleme deterjanı kullanınız. Bir lekeyi yok etmeye çalışırken, daima en dış kenardan başlayarak ortaya doğru lekeyi yaymadan uygulama yapmaya özen gösterin.
Lamine parkenizin ilk kurulumundan sonra veya tadilatlarınız ardından zemin kirliyse, az sabunlu suyla temizlemenizi öneririz. Ancak, ilk temizlikten sonra, günden güne yapılacak temizlikte kuru yöntemler tercih edilmelidir.
Firmamıza danışılmadan, hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Özellikle yüzeyde mum etkisi yaratan ve yaygın bir biçimde satışa sunulan kimyasallarından uzak durulmalıdır.
Kuru Temizlik
Parke yüzeyinde biriken aşındırıcı maddeleri parke zeminizden korumanız gerekmektedir. Biriken kum/tortu/çamur gibi maddeler, parkenizin çizilmesine ve zarar görmesine neden olacaktır. Zeminlerin günlük olarak vakum veya yumuşak süpürge gibi kuru temizleme yöntemleri kullanılarak temizlenmesi ile çeşitli aşındırıcılardan arındırılması parkenizin kullanım ömrünü uzatır.
Islak Temizlik
Ahşap parke zeminlerinizi belli aralıklarda önerilen temizlik malzemesi ile silebilirsiniz. Paspasınızı hazırladığınız temizleme solüsyonunun kovasına batırınız, tamamen sıkınız ve zemini ahşap hare yönünde paspaslayınız. Her zaman iki kova ile çalışınız. Bir kovanızda sabunlu su diğerinde ise kirli bez veya paspasın durulanması için gerekli temiz su bulunsun.
Püsküllü paspas başlıkları, arkalarında çok fazla su bıraktıklarından tavsiye edilmezler.
Yağlı Zeminler için; Yağ Kullanarak Bakım Yapmak
Belirli bir kullanım süresinden sonra, yağlı zemin biraz aşınmış ve mat görünebilir. Bu durumda az miktarda bakım yağı ile bakımının yapılması gerekmektedir. Yağlamadan önce, zemini su ile karıştırılmış önerilen temizleyici ile temizleyin. Püskürtülerek uygulanan bakım yağını hızlıca uygulayın ve uygulama sonrası 4-5 saat parke zemininizi kullanmayın. Islak temizlik 24 saat sonra yapılabilir.
Unutmayın, her zaman Parke Bakım için Hüni Parke temsilcileriyle ile iletişime geçebilir ve teknik destek konusunda yardım alabilirsiniz. Temizlik ve Bakım malzemeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için websitemiz; www.huniparke.com’u ziyaret edebilir ve parkeniz için en uygun ürünler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hüni Parke Bakım Rehberi'ni indirebilir, sorularınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Hüni Parke Bakım Rehberi PDF