MÜŞTERİLERİMİZİN SIKÇA SORDUĞU SORULAR

Niçin Parke?

Parke gerek estetiksel özellikleri, gerekse teknik üstünlükleri nedeniyle her dönemde tercih edilmiştir. Parkenin bakımının kolay olması, yenilenebilir ve doğada bol bulunan bir malzeme olması, ekonomik yönü, çevreye zararlı olmaması gibi faktörler malzeme seçiminde parkeyi ön plana çıkartmaktadır.

Doğaya zarar vermeden ve ağacı en rasyonel şekilde kullanarak üretildiği için.
Kolay,  hızlı montajı ve tamiri nedeniyle.
Az riskli ve problemsiz bir malzeme olduğu için.
Kolay temizliği ve bakımı için (elektrik süpürgesi veya nemli bezle silmek yeterlidir).
Tamamı doğal malzemeden üretildiği için.
Konforlu bir ortam sunduğundan; termik ve akustik izolasyon sağlamasından dolayı.
Anti-statik ve anti-alerjik yapısı nedeniyle.
Defalarca sistre yapılabilmesi sayesinde uzun yıllar kullanılabildiği için.
Modası hiç geçmediğinden.

Parke çeşitleri nelerdir?

Parke çeşitleri lamine parke, masif parke ve laminattır.

Masif parkeler değerli ağaçlardan tek parça olarak üretiliyorlar. Masif parke, ahşap malzemenin bir bütün halde kesilip fırınlanması ve işlenerek parke haline getirilmesiyle elde edilir.

Lamine parke ise, iki veya üç tabaka halinde, üst masif katmanın diğer ağaç tabakalarıyla bir araya getirilip preslenmesi suretiyle üretilmektedir. Lamine parkelerin orta ve alt tabakalarında, dolgu görevi gören ve doğada daha çok bulunan iğne yapraklı  ağaç türleri veya   kontrplak kullanılır.

Masif ve lamine parkenin üstünde doğal ahşap bulunduğundan, uzun yıllar kullanımının ardından tekrar tekrar sistre edilerek yenilenebilmektedir.

Laminatlar taşıyıcı lif levhanın (HDF veya MDF)   üzerinde ahşap desenli dekor kağıdı ve koruyucu film tabakasından oluşan yer döşemeleridir. Her ne kadar parke değil, ahşap yer döşemesi sınıfına girse de, laminatlar  göreceli olarak masif ve lamine parkeye göre daha dayanıklı bir yüzeye sahiptir. Üzerindeki film tabakasının izin verdiği süre boyunca özel bakım yapılmadan kullanılabilir fakat tekrar sistre yapılarak  yenilenemez.

Parke seçimi nasıl yapılır?

Her zemin kaplama malzemesinin birbirine göre artı ve eksisi vardır. Uygun malzeme seçiminde dikkat edilecek en önemli husus, kullanım yeri istekleri ile malzeme özelliklerinin hangi ölçüde örtüştüğünün belirlenmesidir. Örtüşme oranı arttıkça, o malzemenin söz konusu kullanım alanı için uygunluğu da artmış olur.

Malzemeleri doğru tanımak, bir başka deyişle ticari kaygılarını ön plana çıkartmadan ürünler hakkında doğru bilgi veren bir kuruluşla işe başlamak yapılması gereken ilk iştir.

Ayrıca satın alınan ağaç çeşidinin ileride bir tamir veya ilave nedeniyle kolay bulunabilir olması da önemli bir seçim nedeni olarak gözükmektedir.

Bunun dışında dış mekanlarda kullanılan parkeler  de bulunmaktadır. Bu ürünlerimizi  teras, balkon, havuz kenarı gibi dışarıda doğal şartlarda ağacın sıcaklığını ayağının altında hissetmek isteyen insanlar kullanırlar. Bunlar da yine bulunduğu  şartlara uygun şekilde hazırlanmıştır.

Parkede standartlar nelerdir?

Parkedeki kalite kriterleri Avrupa Normlarına göre tekrar belirlenmiştir. Bu standartlara göre ahşabın nem miktarı, üzerinde bulunan budak ve çatlakların  büyüklükleri, genç odun oranı, renk farklılıkları, boyuna toleranslar vb. belirlenmiştir.

Hangi zemine hangi parke döşenmelidir?

Parke uygulanacak zeminin durumu ve kullanıcının ihtiyaçları göz önünde bulundurulması gerekir. Mekanın yerden ısıtmasının olması, ıslak zeminlerde kullanımı, bahçe/çatı katı olması ve benzeri unsurlar parke seçimini belirlemektedir.

Örneğin, çatı katına döşemeye uygun bir parkenin özellikleri sigara ateşine dayanıklılık göstermez. Veya banyonuza döşenebilecek bir parke, üzerinde yoğun bir trafik olan mekanda aynı olumlu sonucu vermez.

Parke son zamanlarda mutfak, banyo gibi ıslak mekanlarda çokça kullanılmaya başlandı. Tabii ki buralarda uygulanan parkeler diğer mekânlardakilerden farklılık göstermek zorunda. Biz bu tür mekanlarda lamine parkeyi ve genleşme katsayısı düşük ağaç çeşitlerini kullanıyoruz.

Islak zemin parkelerimiz kapalı mekanlarda; tuvaletlerde, mutfaklarda, banyolarda kullanıldığı için o ortamlara uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Böylece ıslak zeminlerde ağacın sıcaklığını yaşamak isteyenlere bir alternatif yaratmış oluyoruz.

Ahşap  uygun seçilirse ve  karşılaşacağı ortamı daha net bilirsek ona göre malzeme veriyoruz. Banyodan çıktığınızda vücudunuzdan damlayan sulardan veya mutfakta elinizden damlayan sulardan kesinlikle etkilenmez. Ayrıca duş küvetlerinin yanı sıra banyo içerisine bile gerekirse uygun parkeleri verebiliyoruz.

Tüm bunların ardından, mekanın özelliklerine en uygun parkenin yine en uygun montaj malzemeleri kullanarak döşenmesine dikkat etmek gerekir. Tecrübesiz bir usta, yanlış bir tutkal, kontrolü iyi yapılmamış bir şap en kaliteli parkede bile sorun çıkartır. Standartlara uygun  şekilde üretilmiş kaliteli  bir ürün, ancak diğer tamamlayıcı öğeler de doğru yapılırsa mükemmel sonuç verir.

Masif parke sistre yapılıp yıllarca ilk günkü gibi kullanılabilmekte, lamine parke ise sadece bir defa sistre edilebilmekte deniyor, bu kötü bir özellik değil mi?

Parke ister lamine olsun ister masif olsun sistre edilebilir miktarı kızak kanal birleştirmesinin üstünde kalan kısımdır. Bu lamine parkelerde masif kalınlığı ya da et kalınlığı olarak ifade edilir. Ve bu kalınlık bizim ürünlerimizin ortalamasında 3-4 mm dir.  Masif parkelerde sistre edilebilir kısım yani et kalınlığı da 5-6 mm dir. Ancak masif parkeler ilk döşendikleri zaman sistre cila yapıldığından dolayı zaten et kalınlıkları lamine parkeler ayarına gelmiş olur. Bu sebepten dolayı masif parke ne kadar sistre edilirse lamine parke de o kadar sistre edilebilir. Ayrıca bazı lamine parkelerin üzerinde bulunan bitiş malzemesi sistre yapılmadan yenilenebildiğinden dolayı, lamine parkeler masif parkeye göre daha geç sistre-cilaya ihtiyacı duymaktadır.

Parke dünyasında eğilimler neler?

Parkelerdeki talep değişikliğini genelde tasarımcıların yarattıkları dekorasyon akımları etkilemektedir. Türkiye’de uzun yıllardır  egzotik ağaçlar daha çok tercih edilmekteydi. Son yıllarda  önce koyu renkler, daha sonra ise açık renk ağaçlardan üretilmiş parkeler tercih edilir oldu.

Kaliteli bir parke en az 60-70 yıl kullanım ömrüne sahip olduğundan ve üzerindeki mobilyaların daha kısa periyotlarda değiştirilmesi gerektiğinden, hem klasik hem de modern tasarımlara izin verecek renk ve dokulara sahip ağaçlara yönelmek ekonomik tercih olabilir.

Kullanım rahatlığı anlamı kullanıcıdan kullanıcıya değişmekle birlikte koyu renk ağaçların estetiksel artısının yanı sıra toz gösterme gibi dezavantajları veya açık renk ağaçların doğallığı yansıtamaması gibi rahatsızlıklar, gözlemlediğimiz kullanım sıkıntılarından birkaçıdır.

Genelde açık renk  parkeler mekana daha ferahlık kazandırır. Ayrıca parke döşeme yönünün de mekanın uzun kenarına paralel veya ışığa dik seçilmesi tavsiye edilir.

“Her İnsan Özeldir’’. Pek çok kişi evinde kendini yansıtan bir dekorasyona sahip olmak için yatırım yapmayı ve para harcamayı göze almış durumda.  Bu düşünceden çıkışla, tek veya sınırlı sayıda üretim yaygınlaşmaya başladı.

Tüm bu ürünlerin ortak özelliği seri üretimin 'aynı' görüntüsünü kırabilmek. Şimdi herkesin konuştuğu, uyguladığı ve tasarladığı tek şey 'kişisellik.'

Yeni estetik anlayışı, geçmişe doğru bir seyahate çıktı. Uzun zaman boyunca göz ardı edilen dönemler yeniden hatırlanıyor. Pek çok mobilya firması yeni koleksiyonlarında ekolojik malzeme kullanımına da önem verdi. Muz liflerinden üretilen koltuklar, gazete kâğıdından tasarlanan kutular, yün ipliğinden tabureler gibi...

Tasarımcılar tüm ülkeleri baştan keşfediyor, tüm stilleri evirip çevirip yeniliyor, bildiğimiz tüm dekorasyon kuralları altüst oluyor ve 'yeni ev kuralları' yazılıyor.

Üst yüzey işlemi olarak yağ ve cila arasındaki fark nedir?

Öncelikle üst yüzey işlemi parkenin korunmasına yönelik uygulanmaktadır. Yer döşemesi olarak kullanılmaya başladığı çok eski zamanlardan beri ağaç malzemeler korunması amacı ile çeşitli malzemelerle üst yüzey işlemlerine tabi tutulmaktadırlar. Günümüzde ilerleyen teknolojinin ürünleri olarak yağ veya cila tercih edilmektedir. Cilalı bitişler yağlı bitişlere göre daha parlak bir görünüm arz etmektedir. Ayrıca yağlı üst yüzey işlemleri rötuş gerektiren durumlarda kolaylık sağlamaktadır. Kullanım zamanı ve kullanım durumuna göre yağlı parkelerin sistre gereksinimleri daha azdır.

Lamine parkelerde; ahşabın harelerini, naturelliğini ve yüzeyini hissetmek isteyen müşterilerimiz için tasarlanmış olan YAĞLI YÜZEY parkelerimiz, UV ile sertleştirilmiş üretim hatlarında daha uzun süreli koruma sağlanabilmektedir. Doğal ve mat görünüm sevenler bu ürünleri kolaylıkla tercih edebilir.

İnsan sağlığına zarar vermeyen endüstriyel ya da balsamik /naturel yağlar ile işlem gören üst yüzey doğallığın yanında çizilmelere karşı da bölgesel tamirat imkanı sunar.

Cilalı parkeler ise daha çok parlak ya da ipek mat görünümlü yüzey seven müşterilerimizin tercih sebebi. Ağacın yüzeyi örtücü saydam bir tabakanın altında kendini belli eder.

UV hattında  sertleştirilmiş, 7 kat olarak atılan, 120 gr/m2-180 gr/m2 arasında değişen cila sarfiyatı ile kendini gösteren bu yelpazemizdeki ürünlerimizin bazıları alüminyum tozları ile güçlendirilerek trafiği yoğun mekanlarda avantaj sağlayabilir.

Yağlı parkelerin bakımı nasıl yapılır?

Yağlı parkelerin üretim metodu ve üzerinde kullanılan yağın içeriğine göre günlük ve periyodik bakımları farklılaşır.

Parafin ile üretim yapılan yüzeylerde  Ceraplus ya da Kerakoll bakım setinden bir takım edinmeniz sizin için yeterlidir.
Gazzotti firması kendi ürünleri için SİLOPARK günlük temizlik sıvısı ile koruma yaparken, Make Up ve Vintage yağ bakım ürünleri ile ilk döşendiği günkü canlılığı istediğiniz zaman ‘do it yourself’ olarak sağlayabilirsiniz.
İma, Hünifloor ve Hakwood ürünlerimiz için de günlük, periyodik ve çizilme/doğal eskime için ürettiği bakım setlerini mağazalarımızdan temin edebilirsiniz.
Bu gibi bakım setlerinin bulunmadığı durumlarda geçici/günlük temizlik için halk arasında ‘’arap sabunu’’ olarak bilinen mayi ya da likit sabunlar parkelerinizde çok rahat kullanılabilir.

Yerden ısıtma olan zeminlerde hangi ağaç türleri daha uygundur? Uygulama yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Uygun ağaç seçimi ve serpantinler üzerindeki şap kalınlığı önemlidir. Iroko, teak, merbau, afrormosia, doussie uygun ağaç türleri olup, meşe orta uygunluktadır. Wenge ve Sucupira gibi sert ağaçlar riskli olup; eğer kullanılacaksa yağlı bitiş olanlar, yüzer sistem uygulanmalıdır.
Yerden ısıtma sistemlerde lamine parke kullanımı, masif parkeye göre daha doğru sonuçlar meydana getirmektedir. Masif parke tek katman olduğundan dolayı ısı ile direk temasta  bulunduğunda, hareket etme riski daha fazladır. Lamine parke kullanılması daha doğrudur. Ancak lamine parke kullanılsa bile dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar kullanılacak ağaç türlerinin yerden ısıtma sisteme uygun olması, lamine parkenin alt taşıyıcı sisteminin uygun olması ve ayrıca parke döşenecek zeminin uygun olması gerekmektedir. Yerden ısıtma sisteminde ısı sağlayan şap altındaki malzemelerin şapa belirli mesafelerde olması gerekmektedir. Şap; serpantin borularının üst teğet kesiti üzerine ortalama 5 cm (minimum 3,5-4 cm) civarında dökülmelidir. Dozajı 300 ve üstü civarında olmalı 250 dozun altına düşmemelidir. Üst yüzey çelik mala perdah olmalıdır. Şap döküldükten 21 gün sonra prizlenmeye başlar. Yaklaşık 4-5 cm kalınlıkta olan şapın kuruma süresi mevsime bağlı olarak  30-45 gündür.

Parke döşenmeden önce  serpantin teşkilatı basınçlı su ile test edilmeli ve 2-3 gün kazan sıcaklığı 50-55 dereceyi geçmeyecek şekilde ısıtılmalıdır. Montaj öncesi 48 saat evvelinden  sistem kapatılmalı şap soğumaya bırakılmalıdır. Şap kurusun diye prizlenme süresi geçmeden  çalıştırılan sistemlerde, ŞAP YANMASI denilen dozaj düşüklüğüne bağlı kumlanma olmaktadır. Kumlanma yapmış yüzeye parke döşenmemelidir. Uygulama bittikten sonra ısının belirli değerlerde artırılması gerekmektedir. Parke üzerinde hissedeceğimiz sıcaklığın ise 28 derece civarlarında olması gerekmektedir.

Yerden ısıtma kullanıcılarına büyük sorumluluk düşmektedir. Gerek insan sağlığı,gerekse ahşap malzemelerin uzun ömrünün sağlanması açılarından sistem 55’C’nin üzerinde kesinlikle çalıştırılmamalıdır.

Daha detaylı bilgiler için bizle irtibata geçebilirsiniz.

3 katmanlı lamine parke hangi malzemelerden oluşur?

Alt Katman:
Lamine parkenin en alt katmanı huş, spurus ve çam gibi yumuşak veya iğne yapraklı ağaçlardan oluşan 2 mm kalınlığında ve tek parça halinde, orta katmana dik, masif üst katmanla aynı yönde yapıştırılarak üretilir. Bu katman taşıyıcı özelliğe sahip olup parkenin çalışmasını engeller.

Orta Katman:
Köknar gibi ibreli (iğne yapraklı) ağaçlardan oluşan 9 mm kalınlığındaki küçük lataların, alt ve üst katmana dik yönde dilimlenerek yapıştırılmasıyla üretilen bu katman, parkenin dengesini ve dönmeye karşı direncini sağlar.

Üst Katman:
Bu katman, 3 - 4 mm nominal kalınlıkta olup kaliteli sert ağaçlardan üretilen,  aynı zamanda sistre ile yenilenebilen ve parkeye esas görünümü veren masif üst katmandır.

2 katmanlı lamine parke hangi malzemelerden oluşur?

Alt Katman:
Huş ve benzeri yumuşak ağaçlardan imal edilen, küçük lataların dik şekilde enine ve boyuna yönde birbirine yapıştırılarak 9-10-14 mm  kalınlıkta kontrplak levha haline getirilmesiyle oluşan, parkenin dönmeye karşı direncini arttıran ve dengeyi     sağlayan taşıyıcı katmandır.

Üst Katman:
3-6 mm kalınlıkta olup, parkeye esas görünümü kazandıran, kaliteli sert ağaçlardan üretilen, sistre edilebilen masif üst katmandır.

Parkede renk/ton değişikliği olur mu?

Lamine ve masif parkelerin üretildiği ağaç türleri içerisinde ekstraktif maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler ışıkla özellikle güneş ışığıyla temas ettiği zaman ağaç malzemenin tonunun biraz daha koyulaşmasına  sebebiyet vermektedir. Bu sebepten dolayı parkelerin paketlerden ilk çıktığı zamanki tonu ile kullanımdan sonraki tonu arasında biraz ton farklılığı olacaktır.  Kullanımdan sonra parkelerimizi cila yaptırma aşamasına geldiğimizde tekrar ilk kullanım anındaki tona geri döner ve yine kullanımla beraber tonu değişime uğrar.

Renklendirilmiş parkelerin bakımı nasıl olmalıdır?

Doğada bir çok çeşit ağaç olmasına rağmen , çok özel renkler isteyen müşterilerimiz için isteklerine özel parke üretimi de yapmaktayız. Üst yüzey işlemlerinde renklendirme yaparak oluşturmak istedikleri mekanlarına uygun parke çeşitleri sağlamaktayız. Renklendirme işlemi genellikle meşe ağacından yapılmış parkeler üzerine yapılmaktadır. Bunun sebebi bu ağacın iyi bir renk tutma özelliğinin olması ve açık renkli olmasından dolayı bir çok renk alternatifi sunulmasına olanak sağlamasıdır. İthalatını yaptığımız renklendirilmiş parkeler cila veya yağ üst yüzey bitişlidir. Yağlı ve cilalı renklendirilmiş parkelerde her ürünün kendi bakım malzemeleri bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için bizlerle irtibata geçebilirsiniz.

Dış Mekana Ahşap Yer Döşemesi önerir misiniz?

Bahçelerinizde, balkon ve teraslarınızda, havuz kenarlarında, kısacası açık veya kapalı tüm ıslak zeminlerde ahşabın sıcaklığını hissetmek isterseniz, Hüni Home & Garden‘ın ürün gamında bulunan Decking’leri seçebilirsiniz.

Bu ürünlerimizi  teras, balkon, havuz kenarı gibi dışarıda doğal şartlarda ağacın sıcaklığını ayağının altında hissetmek isteyen insanlar kullanıyorlar.

Bunlar da yine dış ortamlara dayanıklı ağaçlardan seçiliyor ve özel bir kurutma sistemiyle hazırlanıyor. Kendine özgü aparatlarıyla yerinde monte ediliyor. Güneş, su, yağmur, kar gibi tüm doğal şartlarda ilk günkü özelliğini bozmadan yıllarca kullanılıyor. Bakım için ise belirli periyotlarda ahşap bakım yağları kullanmak tavsiye ediliyor.

Üst yüzeylerinde kaymayı engellemek amacıyla oluklu olarak kullanılan malzemelerin özel olarak tasarlanmış alt yapısı ise, suyun rahatça akmasını sağlamakta; toz ve kir birikimini engellemektedir.  Ahşap ızgaralar üzerine özel montaj malzemeleriyle üstten veya yandan çakma yöntemiyle uygulanan bu ürünler, istenilirse sabit, istenilirse  taşınabilir demonte  şekilde uygulanabilmektedir.

Boyları 1.5 ile 4 metre arasında değişen Merbau,Ipe,İroko  ve Teak Ağacından imal edilen Deck Malzemeleri seçebileceğiniz gibi 45 x 45 cm veya  90 x 90 cm kareler şeklinde hazırlanmış ürünleri de tercih edebilirsiniz.

Seçtiğimiz ve zemine kullandığımız lamine parkelerden merdiven kaplanır mı?

Evet kaplanır. İstenilen ağaçtan lamine parkeden beton merdivenlere giydirme basamaklar ve küpeşteler dekorunuza uygun olarak yapılır. Ayrıca boş olan çıkışlara komple ahşap merdiven çalışması yapmak mümkündür.
Hem zemine hem merdivene uygulanacak parke aynı renk ve cilada olacağı için daha şık bir görüntü olacaktır.

 Marküteri (desenli) Parke nedir?

Günümüzde çok popülerite kazanan marküteri parke görselliği ile şık bir görünüme sahiptir.

Marküteri sanatı, titiz bir çalışma gerektiren farklı renklerdeki ahşapların bir araya getirilmesi ile yapılmaktadır. Yapılan her eser kişiye özel olup ikincisini yapmak mümkün olmamaktadır. Neden derseniz ahşabın içindeki desen her zaman değiştiği için aynı deseni bulmak çok zordur .

Bu sanatın geçmişi eski Mısır’a kadar uzanıyor. Kraliçe Kleopatra’nın sarayında bu sanatı yapan ustalar tüm hünerlerini göstererek eserlerini Kleopatra’ya beğendirmek için birbirleriyle yarışıyorlardı. Daha sonra Fransa da yaygınlaşan bu sanat özellikle Paris’te Louvre ve Versailles saraylarına giren marküteri tablolar ve mobilyalar daha sonra Anadolu ve Arabistan’da yaygınlaşmaya başlayan bu sanat İtalya’da yaygınlaşmıştır.
Osmanlıda da yaygınlaşan marküteri sanatı bizzat Fatih Sultan Mehmet Han tarafından da yapılmaktaydı. Osmanlıda bu kadar yaygınlaşan bu sanat daha sonra unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde yok denecek kadar azalmıştır.

Sanatı seven insanlar için marküteri eserlere sahip olmak bir ayrıcalıktır.

Marküteri Parke döşenecek zemin nasıl olmalıdır?

Yüksek dozajlı sert bir şap dökülmeli veya kontrplak üzerine uygulanmalıdır.
Şap üzerinde sert bir cismi sürterek sertlik kontrolü yapılmalı ve sürtünme sırasında iz ve toz oluşmamalıdır.
Yüzey temiz olmalı, Şaplı yüzey, yapıştırıcı sarfiyatının artmasına engel olmak için fazla pürüzlü olmamalıdır.
Bozuk yüzeyler, su ihtiva etmeyen kimyasallarla hazırlanmış tesviye şapı ile düzeltilmelidir.

Ekolojik sertifikalar nelerdir?

Sitemizde tüm sertifikalarımız detaylı olarak yer almaktadır.

Temizlik için ne önerirsiniz ?

Parke, temizliği  son derece kolay bir malzeme olduğundan iyice sıkılmış ılık suyla  bile temizlik yapılabilir. İstenirse parkenin üzerinde bulunan cila veya yağ özelliklerine uygun temizlik malzemesi  de kullanılabilir.  Parkenin teminini gerçekleştiren firmanın tavsiye edeceği  veya uygun göreceği  bakım malzemelerinin dışında başka bir malzemenin kullanılmamasını salık veririz. Mobilya ayakları  altına konacak keçeler çizilme riskini azaltan bir diğer önlemdir.

 Temizlik ve parke bakımında nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle çizilmesini önlemek amaçlı eşyalarınızı sürükleyerek değil kaldırarak taşınmalıdır. Oynar bütün mobilyalarınızın altına keçe kullanılmalı. Eğer mekana ayakkabı ile giriliyorsa altındaki kumlardan arındırılması için muhakkak paspas kullanmak gerekir .Islak olmayan nemli bir bezle silerek ve süpürerek bakım yapmanız yeterlidir. Kimyasal kullanılmamalıdır Özellikle yüzeyde mum etkisi yaratan piyasa  kimyasallarından uzak durulmalıdır. Firmamız tarafından ithal edilen parke bakım ürünlerini tercih edilmelidir.

Wax (parafin) kaplı ya da yağlı, boyalı parkelerin bakımı nasıl yapılır?

Wax (parafin) kaplı, yağlı veya renkli-yağlı  parkelerinizi elektrik süpürgenizin uygun fırça aparatıyla rutin olarak temizleyin. Elektrik süpürgesi kullanımı, yüzeydeki toz ve kirin yağa nüfuz etmeden ve  parlaklığını matlaştırmadan yapılabilecek en iyi temizleme yöntemidir. Eğer parkenizin üst bitiş malzemesi biraz matlaştıysa ve ayakkabı izleri belirmeye başladıysa, makine ya da manuel olarak yapılacak bakım malzemesi uygulaması  hem parlaklığı yenileyecek hem de ayak izlerini kapatacaktır.
4-6 aylık periyotlarda, parkelerinizi yakından inceleyerek herhangi bir kir birikip birikmediğini ya da yağın yoğunluğunu kaybetmiş olup olmadığını iyice kontrol edin. Böyle durumlarda tavsiye edilen kir sökücü ve bakım malzemelerini kullanın. Eğer parkeleriniz orijinal hallerinden daha  koyu renkte yağlanmışsa, yoğun olarak kullanılan alanlarda zamanla  cilanın renginde açılma olabilir. Parkelerde ulaşılması güç yerlere yerleşen kirler, kötü kullanılmış alanlar, ayak altı ve yoğun kullanım alanlarında oluşan renk açılmaları için parkenize uygun bakım malzemesi kullanın. Son derece kirli zeminlerde genel ve derin bir temizlik sağlamak ve tüm zeminin yeniden parlamasını, yağının orijinal koşullardaki haline yakın bir görünüme kavuşmasını sağlamak için profesyonel destek alınmalıdır. Firmamız bu konuda hizmet vermektedir.

Lekeler nasıl yok edilir ?

Poliüretan ve benzeri yüzey cilalarının kullanıldığı parkelerdeki çoğu leke, dökülen sıvının anında silinmesiyle önlenebilir ancak. Wax veya yağ  kaplı zeminlerde oluşan çoğu leke, bu zeminler için önceden önerilen bakımın doğru şekilde yapılması halinde kolaylıkla engellenebilir ya da en aza indirgenebilir.

Lekelenmeye yönelik alınması gereken öneriler nelerdir?

Bir lekeyi yok etmeye çalışırken, daima en dış kenardan başlayarak ortaya doğru lekeyi yaymadan uygulama yapmaya özen gösterin.

Kurumuş süt ya da yiyecek lekeleri: Yüzeydeki kurumuş tabakayı keskin bir bıçak yardımıyla çıkarabilirsiniz. Ancak cilayı çizmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer bu bir lekeyse önce nemli bir bez yardımıyla bu lekenin üzerini kuvvetlice silin ve hemen ardından kurulayın. Wax/yağ  kaplı döşemelerde uygulama yapılan bölgeyi yeniden yağlayın.

Su kaynaklı lekelenmeler:

Yüzey cilaları için: Tavsiye edilen bir temizleyici kullanın ve temiz bir havlu yardımıyla dikkatlice silin.

Yağlı/Waxlı parkelerde koyu lekeler:

a) Bulaşık teli, zımpara, ahşap döşeme temizleyicisi ya da ispirtoyla leke ve lekenin çevresini temizleyin.
b) Lekeli bölgeyi sirkeyle iyice yıkayın. Sirkenin 3-4 dakika leke üzerinde kalmasını sağlayın.
c) Eğer leke hala duruyorsa, ince bir zımpara kağıdıyla tekrar zımparalayın. Ahşabın damar yapısını takip etmeye çalışın. Ardından yağlayın.

Topuk ve mobilya ayaklarının izleri: Bulaşık teli ya da ahşap zemin temizleyicisiyle iyice sürtün. Kuruyuncaya kadar silin ve daha sonra yağlayın.

Mürekkep lekeleri: Diğer tüm koyu lekeler için uyguladığınız temizleme işlemini bu lekeler için de uygulayın.

Kedi-köpek maması lekeleri: Çok eski olmayan lekeler de koyu renkteki lekeler gibi bazen aynı yöntemlerle yok edilebilir. Tüm temizleme çabalarınıza rağmen lekeler halen direniyorsa, hasar görmüş plakaları/bölgeleri değiştirebilir, zımparalama yapabilir veya cilalayabilirsiniz.

Küf lekeleri: Küf havasız ve nemli ortamlarda beliren bir yüzey sorunudur. Küfün oluşmasını engellemek için yapılacak en doğru hareket mekan içi en uygun havalandırmanın sağlanması olacaktır.

Sakız, boya ve mum lekeleri: Dökülen maddenin fazlalığını bir jilet yardımıyla kazıyın. Lekenin üzerine buz kompresi uygulayın. Oluşan leke tortusu parçalanacak kıvama gelene kadar buz kompresi uygulamaya devam edin. Lekenin çevresine dökülen temizleme sıvısı lekenin alt kısmına yavaşça damlayarak kurumuş lekenin gevşemesini sağlayacaktır.

Sigara yanıkları:

Yağlı/Waxlı yüzeyler için: Çok derin yanıklar değilse bulaşık teli genel anlamda bu lekenin çıkmasını sağlayacaktır. Bulaşık telini biraz su ve sabunla hafifçe ıslatarak etkisinin artmasını sağlayabilirsiniz. Bir sonraki aşama olarak da yağlayın.

Yüzey cilaları için: Zarar gören bölgeyi keskin ve sivri bir bıçak yardımıyla hafifçe kazıyın. Cilanın kazındığı ve yok olduğu alana çok az miktarda cila uygulayın.

Alkol lekesi:

Yağlı/Waxlı yüzeylerde: Sıvı  yağ, gümüş parlatıcısı, bezir yağı ya da çok az miktarda amonyakla ıslatılmış bir bezle lekenin üzerini sürtün. Hasar gören yeri yağlayın.

Her türlü yağ lekeleri:

Waxlı zeminlerde: Yüksek TSP (tri sodium phosphate) içeren bir mutfak sabununu ya da hidrojen peroksitli bir pamuğu lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. İkinci kat pamuğu bu defa da amonyak emdirerek ilk uyguladığınız pamuğun üzerine yerleştirebilirsiniz. Leke yok olana kadar bu işlemi tekrarlayın.
Not: Amonyak ahşabın rengini bozarak soldurabilir.

Yüzey cilaları için: İspirtoyla ya da TSP’yle silin. Temiz bir bez ya da havluyla temizleyin.

Yeniden Cilalama nasıl yapılır?

Parkeler, yıllar içerisinde yıpranması ya da bakımsızlık nedeniyle göze hoş görünmeyen, biçimsiz bir hale gelmişse restore edilerek orijinal güzelliklerine kavuşabilirler. Zımparalama/sistre  yöntemiyle eski cila çıkarılarak yeni cilanın uygulanmasıyla parkeleriniz yepyeni bir görünüme kavuşabilir. Bu işlemleri kendi başınıza değil, profesyonel destek alarak yapın.

Sayfa başına dön